Storytelling concert
Gitaarconcert met een verhaal
‘Koninklijke’ gitarist Izhar Elias met ‘Royal Songwriters’ in Tilburgse Hasseltse Kapel
Stichting Gitaarsalon Loon op Zand presenteert in samenwerking met het cultuurprogramma ‘Storytelling’ Hasseltse Kapel, de topgitarist Izhar Elias.
Het verhaal
Royal Songwriters
Het verhaal de koning en zijn gitarist
gespeeld op verschillende originele historische gitaren
De Italiaanse gitarist Francesco Corbetta was hofgitarist van Charles II en Lodewijk de XIV. Je zou hem ‘songwriter’ in dienst van de koning kunnen noemen. Hij bracht populaire dansmuziek naar het hof en maakte tegelijkertijd de eenvoudige gitaar ‘chique’.
Ruim een eeuw later was het de Italiaan Mauro Giuliani die uitgroeide tot een ware songwriter van zijn tijd. Ook Giuliani’s roem steeg tot Koninklijke hoogte. Keizerin Marie-Louise, de tweede vrouw van Napoléon Bonaparte, was zijn beschermvrouwe en eerde hem met de titel “Virtuoso onorario di camera”.
Je hoort het verhaal van beide markante gitaristen. Over hun successen in konink-lijke kringen, maar ook over de verwikkeling in een gokschandaal en achtervolging door de politie.
In de tweede helft is er nog een heel ander verhaal met een koninklijk tintje: het verhaal van koningin Semiramide uit de gelijknamige opera van Rossini, bewerkt door Giuliani. Haar man, koning Nino, is overleden en er moet een nieuwe koning worden gevonden. Maar dan verschijnt plotseling de geest van koning Nino op het toneel…
In dit concert maak je kennis met de kleurenrijkdom en ritmiek van de barokgitaar en de zangerigheid van een originele Guadagnini gitaar uit 1812 en een bijzondere Lutz tertsgitaar uit 1850.
Francesco Corbetta (ca.1615 – 1681)
Autre Chacone, in C majeur
Suite in a mineur:
Prélude – Allemande – Sarabande – Passacaille
Chacone, in C majeur
Follie, in g mineur
Caprice de Chacone, in C majeur
Mauro Giuliani (1781 – 1829)
opera aria’s van Gioachino Rossini bewerkt voor solo gitaar
Di tanti regi e popoli
Ah! Quel giorno
Qual mesto gemito
Deh ti arresta
Izhar Elias
Izhar Elias, gitaar
‘Met gevoel voor stijl, timing, kleur en diepgang ontstijgt Izhar Elias zijn instrument.’ (Dagblad Trouw)
OUDE MUZIEK — KAMERMUZIEK — NIEUWE MUZIEK
Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.
Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS.
In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest. Izhar trad in 2016 op voor koning Willem-Alexander tijdens het Koningsdagconcert. In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: ‘Schattenspiel’, voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metal gitarist en componist Florian Magnus Maier.
Izhar Elias studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de ‘Accademia di Studi Superiori l´Ottocento’ bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.